Heno Haaksiala Yrittäjä ja yhteiskunnallinen keskustelija.

Rikosuhrimaksut eivät kuulu tienpäälle

  • Rikosuhrimaksut eivät kuulu tienpäälle

Törmäsin äsken poliisiin, en kirjaimellisesti, mutta riittävän v-mäisesti. Uusi vuosi alkoi siis osaltani sijoittamalla muutaman satasen valtion kassaan päiväsakkojen muodossa. Suomessa tuli hiljattain voimaan uusi Sakkolaki joka mm. keventää hallintoa kun syyttäjän ei tarvitse enää vahvistaa sakkoja vaan asia voidaan “loppuun käsitellä” tien päällä. Lakiin kirjattiin myös uusi vedätys, rikosuhrimaksu. Se suunnataan Rikosuhripäivystyksen toimintaan ja uuteen perustettavaan lähisuhdeväkivallan uhrien tukipuhelimeen. Nyt kuulostaa niin hyvältä, että tässähä ei voi olla mitään vikaa? Rikosuhrimaksu on paketoitu niin hienosti, että tätä ampiaispesää tuskin edes kannattaisi sohia. Todetaan kuitenkin, että rikoksen uhrien palvelut on hieno asia ja mahtavaa, että niihin osoitetaan noin 4.5M€ (oikeusministeriön arvio vuosikertymästä perustuen). Miksi kyseessä on sitten vedätys?

 

Juha Sipilän 1. hallitus aloitti tehtävässään 29.5.2015 ja laki rikosuhrimaksusta astui voimaan 1.12.2016, noin puolitoista vuotta myöhemmin. Tässä välissä hallitus on jo kahdesti yrittänyt nostaa sakkomaksuja (tuplaamalla) mm. rikesakot. Molemmilla kerroilla argumentti oli sama: “Valtio tarvitsee lisää tuloja” - molemmilla kerroilla argumentti tyrmättiin samoin: “Sakot ovat rangaistusmuoto eivätkä rahoitusinstrumentti”. Viime aikoina hallitusta on muutenkin kritisoitu pyrkimyksistä ohittaa perustuslakia jatkuvasti. Ei lähdetä nyt siihen spekulaatioon mukaan vaikka huolestuttavalta kuulostaakin. Ensimmäisen kerran tämä sakko-onnettomuus oli varmasti puhdas vahinko. Joku luuli saavansa neronleimauksen, se ei mennyt läpi ja that’s it. Toisella kertaa kyse oli jo tyhmyydestä, kuka ehdottaa täysin samaa asiaa täysin samoilla argumenteilla noin vuosi ensimmäisen kerran jälkeen ja odottaa sen menevän nyt läpi? Hallituksen sakko sekoilujen jälkeen en siis voinut kuin nauraa kun kuulin rikosuhrimaksusta. Vaikka muistaakseni alkuperäisen rikesakkojen tuplaamisen tavoite oli kerätä valtion kassaan +40 M€ ja rikosuhrimaksulla arvioidaan saatavan vain mainittu 4.5 M€ niin onnistuivatpahan kuitenkin saamaan sakkokorotuksen läpi.

 

Onko rikosuhrimaksut sitten oikeudenmukaisia? Minä ajelin n. 30 km/h ylinopeutta melkein tyhjällä moottoritiellä ja sakkoa korotettiin rikosuhrimaksulla +40€ (päiväsakkojen päälle). Kuka oli rikoksen uhri? Yhteisösakon päälle määrättävä rikosuhrimaksu on 800€ ja OM:n mukaan niitä määrätään yleisimmin työsuojelu rikkomuksista. Eli esimerkiksi kun työsuojelutarkastuksen yhteydessä havaitaan puutteita yhteisölle määrätään yhteisösakko + rikosuhrimaksu 800€ joka ohjataan ihan muuhun toimintaan kuin alkuperäisen rikoksen/ rikkeen “soveltamisalaan”. Musta koko järjestelmä, niin hyvät tarkoitusperät kuin sillä onkin, kuulostaa tosi tuulesta temmatulta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat