Heno Haaksiala Yrittäjä ja yhteiskunnallinen keskustelija.

Edes vaalien alla ei saisi valehdella

  • Esitys jossa parkkipaikkoja ei koplattu pääaiheeseen hyväksyttiin heti
    Esitys jossa parkkipaikkoja ei koplattu pääaiheeseen hyväksyttiin heti

Kuluva viikko erityisesti espoolaisissa opiskelijapiireissä on kohistu siitä, kuinka “Kokoomus (ja tietyt kumppanipuolueet, mutta erityisesti Kokoomus) haluavat estää opiskelija-asuntotuotannon Espoossa” - väite sai alkunsa viime viikon maanantaina 20.3. valtuuston kokouksen loppupuolella käydystä keskustelusta. Keskustelussa käsiteltiin Kari Uotilan (vas.) valtuustoaloitetta “Valtuustoaloite opiskelija-asumisen tuotanto-ohjelmasta” ja kaupunginhallituksen siihen antamaa vastausta.

 

Kaupunginhallitus on vastauksessaan kuvannut asian osalta tehtyjä/tehtäviä toimenpiteitä ja suhtautunut opiskelija-asuntotuotannon lisäämiseen positiivisesti (linkin takana alkuperäinen aloite, KH:n vastaus ja koko käsittelyn pöytäkirja http://espoo04.hosting.documenta.fi/kokous/2017406915-9.HTM). Asian käsittelyssä äänestettiin neljästä toivomusesityksestä, jotka tekivät aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Uotila, sekä Saara Hyrkkö (vihr.). Sosiaalisessa mediassa Kokoomuksen kannat ko. toivomuksiin on yritetty spinnata valheellisiksi. Luettelen alapuolella toivomukset, äänestystulokset ja omat perusteluni, sekä johtopäätöksen äänestyskäyttäytymisestä:

 

Kari Uotilan (Vas.) valtuustotoivomus nro. 2

 

”Valtuusto toivoo, että kaupunginhallitus huolehtii siitä, että opiskelija-asuntojen tuotanto-ohjelman valmistelua varten perustettu ohjausryhmä valmistelee valtuustoaloitteen mukaisen tuotanto-ohjelman valtuuston päätettäväksi vuoden 2017 aikana.”

 

TULOS: Toivomus hylättiin äänin 39-32 (1 tyhjä)

 

Omasta mielestäni kyseessä ei ole valtuuston asia, eikä aikataulun sementoiminen ole oleellinen osa tilanteessa, jossa ongelma on tunnustettu kaikkien puolueiden puolesta.

 

Kari Uotilan (Vas.) valtuustotoivomus nro. 3

 

”Valtuusto toivoo, että kaupunginhallitus tekisi selvityksen Otaniemen kampusalueelta vapautuvien pysäköintialueiden saamismahdollisuuksista opiskelija-asuntojen lisärakentamiseen.”

 

TULOS: Toivomus hylättiin täpärästi 34-33 (6 tyhjää)

 

Otaniemessä pysäköinnin tilanne on jo nyt kestämätön. Omassa puheenvuorossani toin esille ongelman: Opiskelija ei voi kieltäytyä asuntotarjouksesta menettämättä jonopaikkaansa. Vaikka autottoman rakentamisen puolustajat vetoavat siihen, ettei opiskelijoilla ole välttämättä yhtä paljon autoja kuin muilla, muistutin samalla, että autollisiakin opiskelijoita on ja jos he joutuvat muuttamaan autottomaan kohteeseen, etteivät menetä jonopaikkaansa, syntyy ongelma. Autolliset opiskelijat pysäköivät joka tapauksessa autonsa johonkin, mahdollisesti rasittaen alueen muuta pysäköintiä. Otaniemessä on tietysti erityinen tilanne, koska lähes kaikki toiminta siellä on yliopistoon liittyvää. Kyse ei ole autorakkaudesta vaan arvovalinnasta, kaupunkia pitää kehittää kaikille (autoilijoille ja julkisen liikenteen käyttäjille), eikä vain oman ideologian kannattajille. Autoja on ja parkkipaikkoja tarvitaan. Toimiva joukkoliikenne (=porkkana) kyllä ohjaa kuluttajia keppiä paremmin.

 

Saara Hyrkön (Vihr.) valtuustotoivomus nro. 4

 

”Valtuusto toivoo, että opiskelija-asuntoihin sovelletaan tavallista kevyempää parkkipaikkanormia ja että erinomaisten joukkoliikenneyhteyksien äärelle voidaan jatkossakin kaavoittaa myös kokonaan autottomia opiskelija-asuntokohteita, kuten Tapiolan Tuuliniityssä.”

 

TULOS: Toivomus hylättiin 52-20 (1 tyhjä)

 

Olen ehdottomasti sen kannalla, että kevyempiä parkkinormeja voidaan soveltaa niin opiskelija-asuntojen kuin muidenkin kohteiden kohdalla, jossa se on perusteltua (esim. metroasemien läheisyydessä), mutta en äänestä täysin autottoman normin puolesta. Autoilijoita tulee aina olemaan ja parkkipaikaton kohde lisää muun alueen parkkipaikkojen rasitusta. Mielestäni kyse on vihreästä ideologiasta, jonka mukaan autoilua pitää vähentää pakottamalla ja se ei ole oikein.

 

Saara Hyrkön (Vihr.) valtuustotoivomus nro. 5

 

”Valtuusto toivoo, että kaupunki osaltaan varmistaa, että laadittavan suunnitelman mukaisilla opiskelija-asunnoilla ja tosiasialliset edellytykset toteutua ja että opiskelija-asuntojen tuottajat ovat jatkossakin tiiviisti mukana Espoon opiskelija-asuntotuotannon suunnittelussa.”

 

TULOS: Toivomus hyväksyttiin 53-15 (5 tyhjää)

 

Oleellinen sana tässä toivomuksessa on “jatkossakin”. Toivomuksen sisältöä ja tavoitetta voitaisiin kuvata sanomalla “hyvin menee, mutta menköön”.


Nyt tehdyt päätökset eivät vaikuta opiskelija-asuntotuotantoon. Valtuustossa käsiteltiin aloitetta jonka tiimoilta kaupunki tekee jo toimenpiteitä, keskustelu karkasi aiheesta ideologiseen autoilun vastustamiseen. On ikävä sanoa, mutta aloitteen käsittelyssä tehdyt toivomusesitykset ovat painoarvoltaan melko vähäisiä, kyse on toivomuksesta toisen asian yhteydessä. Vaaliaseena ne toimivat silti mainiosti. Ainoa kohta josta on edes hitusen tulkittavissa vastustus opiskelija-asunnoille on Uotilan toivomus nro 3 hylkääminen, mutta sille oli järkiperusteet eikä siinä torpata kuin toivomus yhdestä selvityksestä. Jos joku väittää meidän torppaavan opiskelijoiden asumisen Espoossa hän valehtelee tai on ymmärtänyt jotain pahasti väärin, kokoomus edistää opiskelija-asuntotuotantoa nyt ja tulevaisuudessa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat