Heno Haaksiala Yrittäjä ja yhteiskunnallinen keskustelija.

Virosta verrokkimaa alkoholilain uudistukseen

 • Ubal & Humal putiikki kaupungin laidalla.
  Ubal & Humal putiikki kaupungin laidalla.
 • Luultiin olevamme isosti liikkeelle, kts. seuraava kuva.
  Luultiin olevamme isosti liikkeelle, kts. seuraava kuva.
 • Paluumatkalla loistoesimerkki ammattimaisesta... pakkauksesta.
  Paluumatkalla loistoesimerkki ammattimaisesta... pakkauksesta.
 • Katuruokafestivaali Telliskiven alueella.
  Katuruokafestivaali Telliskiven alueella.

Piipahdin viikonloppuna Tallinnassa. Kaupunki on ennestää tuttu sillä olen lomaillut ja opiskellut siellä ja olen käynyt perussuomalaisilla viinarallimatkoilla. Vierailin Telliskiven hipsterikaupunginosassa jossa järjestettiin upeat katuruokafestarit entisen teollisuusalueen puitteissa. Päällimäiset huomiot: Tapahtuman sisäänpääsy maksoi euron. Ja vaikka Suomessa on paljon myös ilmaistapahtumia voitaisi verrokki tapahtumana pitää erästä Suvilahdessa järjestettyä tapahtumaa jonka ennakkoliput maksoi jo 10€. Toisaalta alueella oli oluttelttoja muttei karsinoita vaan ruokaa ja juomaa sai syödä missä tahtoi.

 

Jo saapuminen Tallinnan satamaan näyttää mistä on kyse. Terminaalin noutomyymälän edessä odottaa lavakaupalla ennakkotilattua viinaa jonka suomalaiset vain hakevat satamasta ja palaavat kotiin. Paikallinen alkoholiliike pyörittää kolmea myymälää 500 metrin säteellä toisistaan ja myymälässä kuulee kokoajan suomea. Matkalla festareille pyörähdimme olut- ja kahvikaupassa. Sellaisessa jossa tuotteita sai nauttia maksettuaan ne vaikka kaupan sisällä olevissa nojatuoleissa. Mielestäni yleisesti alkoholilain uudistuskeskustelu limuviinoineen, marginaalisine % korotuksineen, omantunnon kysymyksenä ja periaatteellisena asiana on ollut ihan typerää. Uudistus tai ei, Suomessa eletään suurinpiirtein samanlaista arkea. Politiikan norppaliveä pari vuorokautta seuranneena ja matkastani inspiroituneena kokosin omasta mielestäni norminpurun lisäksi tärkeimmät kysymykset uudistuksesta, kaikki muu on hienosäätöä:

 

1) Alkon monopoliasema

 

Mikäli monopoli puretaan asiantuntevat pikkuliikkeet pääsevät nousemaan ja luomaan ihan uutta työtä. Alkon työntekijöiden pelko työpaikkojen vähenemisestä lienee turha, koska hyville osaajille löytyy markkinoilta töitä ja mahdollisuuksia alkaa yrittäjäksi. Alkoholin saatavuus ei vaarannu, vaikka laajoja valikoimia ei varmasti pystytä tarjoamaan pikkukuntien marketeissa samalla oletettavasti kasvaisi verkkopalveluiden ja postimyynnin palvelutarjonta ja suosio.

 

2) Ravintoloiden ulosmyyntioikeus

 

Pitkälti ko. oikeuden turvin myös Tallinnan festarit olivat niin hyvät kuin ne olivatkin. Alueella toimivan baarin (vain 1 monista) henkilökunta kysyi otanko tuotteeni lasituoppiin vai haluanko lähteä kiertelemään (muovituopin kanssa). Näiden pääkohtien lisäksi kannatan norminpurkua mm. anniskelulupien myöntämisessä ja anniskelun valvonnassa, vuosien ravintoloitsija kokemuksella voisin kirjoittaa (ja varmaan kirjoitankin jos/ kun uudistus taas etenee) näistä huomattavasti seikkaperäisemmän ulostulon. Lyhyesti ja aiheeseen liittyen: Mielestäni festareille pitää voida perustaa “anniskelupaikka” omalla ilmoituksella ja näiltä paikoilta myydä mukaan. Se mahdollistaisi esimerkiksi pienpanimoiden teemapäivien pop-up ravintoloiden perustamisen ja omien tuotteiden myynnin.

 

3) Anniskellun alkoholin ALV-alennus

 

Ulosmyyntiä ravintolapalveluihin yhdistävien yritysten pitäisi omassa myyntikirjanpidossaan eritellä ulosmyyty alkoholi (alv 24%) ja anniskeltu alkoholi (alennettu alv). Arvonlisäveron alennuksen pitäisi näkyä myös kuluttajahinnoissa (eikä vaan yrittäjien taskuissa), koska sitä kautta lisätään anniskellun alkoholin eli valvotun nautiskelun vetovoimaa ja osuutta. Tilastot osoittavat, että jo kymmenen vuoden alkoholin kokonaiskulutus on pysynyt samassa tai jopa kasvanut kun taas anniskellun alkoholin osuus kutistuu. Viinanjuonnin pääpaino siirtyy siis muualle kuin anniskeluliikkeisiin. (EDIT: Muutin otsikkoa ja lisäsin Viron verokkimaa-ajatuksen. Käsittääkseni Virossa ei ole anniskellun ALV:n veroalennusta, mutta toisaalta Suomi onkin verotuksen luvattu maa!)

 

Näillä uudistuksilla uudistus olisi mielestäni fiksu ja voitaisi unohtaa turha mikrotason hierominen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat